Türk Attila – Akikre ​büszkék vagyunk
1,00 lei Kosárba teszem

Türk Attila – Akikre ​büszkék vagyunk

1,00 lei

Évfordulós ​évek előtt állunk. 2009-ben lesz 160 éve a világosi fegyverletételnek és az azt követő Haynau- terrornak. Ugyancsak jövőre lesz másfél évszázada annak, hogy az olasz egységért folytatott nagy szabadságharc, Garibaldi vezetésével elkezdődött. És 2010 a százötvenedik évfordulója a nagy amerikai polgárháború kezdetének, amelyben a szabadság hívei, az északiak legyőzték a rabszolgasághoz ragaszkodó déli ültetvényeseket.
Mind a három évforduló tele van magyar vonatkozásokkal is: az 1849-es tragédiák után ugyanis magyarok ezrei menekültek szerte a nagyvilágban, ott viszont részt vettek minden olyan harcban, amely a zsarnokság és a maradiság ellen zajlott. Nekik állít emléket ez a kötet.
De hiányt is pótol: mindmáig nem született olyan könyv, amelyben együtt, egy helyen fel van sorolva mindenki, aki a Habsburg-zsarnokság áldozata lett, vagy aki bárhol a világban, Törökországtól Kubán át Argentínáig harcolt és hős lett egy jobb ügy szolgálatában.
A kádár-rendszerben nem volt divat írni a bécsi megtorlás olyan magyar áldozatairól, akik főnemesek, vagy pláne papok voltak. Ugyancsak szégyenlősen hallgatnak már 1920 óta az amerikai polgárháború magyar hőseiről, előbb a német orientáció, majd a moszkvai „Nagy testvér” miatt. Az 1853-55-ös krími háborúban az orosz cárnak „törlesztő” magyar és lengyel önkéntesekről már nem is szólva… Most mindenki elégtételt kap, akiről tudják, mit tett, az hőstettei ismertetésével, a többiek csak nevük felsorolásával.
És segítünk a több ezer magyar önkormányzatnak: kikről érdemes az évfordulókkal kapcsolatban utcákat, tereket elnevezni, a sok helyen meglevő kommunista elnevezések, vagy a hajuknál fogva előrángatott „növény-utcák” és „állat-utcák” helyett.

Országos szállítás Román Posta-val

  • 15 napos visszatérítés kérdés nélkül
  • Adja le rendelését 12 óra előtt és aznap postázzuk
Biztonságos oldal és fizetés

198 oldal – puhatáblás  – ISBN: 9789633755693